Změň svou reakci na událost, změníš její výsledek

V souvislosti s mým nynějším akutním onemocněním zad jsem navštívila neuroložku, a ta mi po vyšetření a shlédnutí zprávy z rentgenu sdělila, že moje nemoc vyžaduje dlouhodobější léčbu a nebude asi úplně vyléčena už nikdy….
No nejprve jsem pořádně zpanikařila, ale pak to začala řešit....
Změň svou reakci na událost, změníš její výsledek

Hned cestou domů jsem začala vytvářet opravdu nehezké scénáře mého onemocnění a s tím i mého dalšího života.

Co budu dál takhle dělat, co moje práce, moje koníčky? Hlavou mi běžely desítky scénářů, jak ležím někde bezmocná, jak nebudu moct dělat hodně věcí co nyní, jak se ocitám sama a bez peněz atd….

No určitě to znáte, každého někdy potká takové to temné údolí. No už v tramvaji jsem se naštěstí alespoň trochu vzpamatovala a řekla si, že nic se nejí tak horký, jak se uvaří a vše se dá řešit. Navíc do tramvaje za chvíli přistoupila paní, která byla nevidomá, a to mě hned nakoplo k tomu, si přestat vnitřně stěžovat a litovat se.

Doma jsem si v klidu sedla, uvařila dobrý čaj, zapálila svíčku a řekla si. Tak tady je teď přítomný okamžik. Přestaň uvažovat nad tím, co jsi třeba mohla udělat jinak a lépe, nebo co bude, nebo nebude. Minulost stejně nezměníš a budoucnost teprve nastane, a jaká bude, to nejvíc záleží na tom, co děláš a jak myslíš právě teď.    

Druhá věc, která mi po chvilce klidu naskočila, byla ta, že přece v koučinku existuje jedna specifická metoda na přeměnu situací tzv. Přerámování situace.

To znamená: pokud právě prožívám v životě nějakou situaci, a to jakoukoliv, zdraví-nemoc, bohatství-chudoba, radost-frustrace apod. (např. moje panická reakce na to, co mi řekla neuroložka o mém zdravotním stavu), tak všechny tyto pozitivní i negativní výsledné situace pramení z toho, jak jsem na určité minulé myšlenky a situace reagovala, nebo jakým způsobem jsem je prožívala právě při jejich vzniku. A také vím, že nic není konečné a vše se dá vždy změnit.

Abych mohla něco změnit, potřebuji si nejdříve sama ujasnit z čeho vycházím já. Potřebuji si položit dvě základní otázky:

  1. Kdo může za můj problém? Je to moje okolí, šéf, spolupracovníci, maminka, partner, děti, špatná finanční situace, špatné bydlení, nedostatek odpočinku, tloušťka, špatná strava, nebo cokoliv jiného….
  2. Co mohu změnit já? Jsem bytost, která není tak bezmocná a závislá na okolních událostech, tvrzeních apod. a chce hlavně změnit sebe, své myšlenky, své možnosti a své vize?

Když jsem se nad těmito dvěma otázkami pořádně zamyslela,  pochopila jsem, z čeho vycházím já, a co chci dál. A tak jsem si, jako již mnohokrát předtím, uvědomila, že nejsem bezmocná a závislá na tom, co mi kdo řekne, ale že mohu měnit situace tak, abych se mohla poučit a posunout zase dál. Vím, že tato reakce, na situaci s mými zády, vznikla ze strachu, co se mnou bude, ale také vím, že to není konečná verze a já do toho nemusím zabřednout, ale mohu si nastavit jiné vnímání toho všeho, a tím s tím něco udělat.

A tak jsem si nejprve ujasnila že to, co se mi děje, je jen nějaký výsledek mých minulých myšlenek a činů. Pak jsem si uvědomila, že toto prostě nechci, a nastavila svůj nový nynější záměr. V tuto chvíli jsem začala pracovat na svých myšlenkách tak, aby přestaly nahrávat mým strachům a odpovídaly mému novému záměru – tj. mému naprostému vyléčení, přílivu peněz apod.

Jejich vizualizací jsem změnila celé nastavení mé mysli a tím u mě hned došlo k přenastavení, nebo jinak přerámování konečného výsledku.

 

Důsledkem toho není okamžité vyléčení, ale velká úleva od strachu, nová naděje a také začátek pro další nové věci v mém životě.

 

Pokud máte podobné problémy a ani po přečtení článku Vás nenapadá, jak si s nimi poradíte, můžete se se mnou spojit a promluvit si i telefonicky apod.

Kontakty a další informace jsou uvedeny na mých webstránkách

   

Zpět na přehled

Nahoru