Proč umět říct NE i mamince

Včera večer jsem měla telefon od jedné klientky. Bydlí v domku, který patří ovdovělé mamince jejího manžela. Klientka je samozřejmě vděčná, že mohou bydlet v krásném domě se zahradou, ale někdy ji toto soužití vyvolává vrásky na čele. Jedna záležitost už začíná být nad její síly. Nechce však dělat problémy a zbytečně vyvolávat konflikt, a tak se rozhodla poprosit mě o radu.
Proč umět říct NE i mamince

Maminka chce, aby každý víkend byla rodina pohromadě u jednoho stolu, a tak vyváří a peče a nutí celou rodinu, aby k ní dolu do bytu chodili na víkendové obědy a posezení u kafíčka. A tento zvyk opravdu striktně vyžaduje. Nepřipouští, že mladí chtějí dělat třeba úplně něco jiného. A to že by nepřišli, že by třeba jeden víkend občas vynechali, považuje za újmu na svém zdraví.

Tak jsem se zeptala. A co chcete Vy? Vaše děti? Váš manžel?

A ona mi odpověděla, že i když se nyní nedá moc věcí podnikat, chtěla by si po obědě třeba jen v klidu sednout, popovídat s dětmi, nebo manželem. Nebo se třeba jen podívat na nedělní pohádku, jít na procházku, než bude tma apod.

No a já ji říkám: „tak se sami rozhodněte“ a pak jí oba s manželem jasně řekněte, co chcete zase vy. A zároveň s tím můžete popřemýšlet nad nějakým vzájemným kompromisem. 

Řekněte jí třeba, že chápete, že se cítí doma osamělá, že ji nestačí takové to každodenní "ahoj, jak se máš", ale je ráda, když vám může alespoň o víkendu navařit a pořádně si s vámi popovídat. Také ji  ale k tomu řekněte, že i vy chcete, jako rodina, trávit některý víkend jinak, než takto s ní. Že právě o víkendu máte možnost být jako rodina spolu a dělat to, na co jste neměli čas ve všední dny. Že máte také svoje zájmy, koníčky, děti své nápady. A protože ji máte rádi a nechcete ji samozřejmě nijak ublížit, tak můžete udělat kompromis. Třeba být jeden víkend s ní a jeden sami, nebo v sobotu sami a v neděli s ní. Nebo ji na nějaký výlet vzít sebou. Dohodnout se na tom, aby nestrádala citově ani ona, ale abyste zároveň i vy měli svou svobodu. Takto se maminka nemusí cítit odstrčená a vy manipulovaní. Je to jednoduché a chce to jen odvahu v tuto chvíli mamince vše, co už chcete jinak, vysvětlit a pak si stát na svém.

No a pokud by to i po tom vysvětlení nechtěla nic pochopit a tlačila dál jakýmkoliv způsobem, je už jen na Vás, jak dalece a kam dál to necháte dojít.  Někdy je potom potřeba udělat i větší změny,  než  je jen změna nějakého návyku. Ale to už patří do těch nejzazších změn.  

 

TAKŽE  

V jakémkoliv vztahu (partnerském, rodičovském, pracovním, kamarádském apod.), je potřeba:

  • stanovit si jasná pravidla a nenechat se v nich manipulovat
  • pokud má na mě kdokoliv nějaký opakující se, nebo mě nevyhovující požadavek, vyslovit svou empatii, ale trvat na svém – chápu, že…, ale….
  • pokud to jinak nejde, ustoupit, ale trvat na tom, že to nebude pravidlem
  • v rozhodující situaci umět sdělit jasné NE, trvat na něm, ale zároveň najít nějaký kompromis

 

POKUD POTŘEBUJETE S NĚČÍM PODOBNÝM, NEBO JINÝM PORADIT, JSEM TU PRO VÁS. VÍCE INFORMACÍ ZDE:

www.koucterapeut.cz/kontakt

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (41.1 + 19.9) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru