Přestaň se srovnávat s jinými a uvědom si, že jsi jedinečná

Od mala jsme hodnoceni a srovnáváni. Když v určitém věku ještě nechodíme, nerostou nám zoubky, nepapáme to, co ostatní děti, nechodíme ještě na nočníček, zatímco dítě od sousedů už jo, ve škole jsme srovnáváni se spolužáky a hodnoceni vysvědčením, v dospělosti prací atd…
Přestaň se srovnávat s jinými a uvědom si, že jsi jedinečná

MOŽNÁ SE TI TO TAKÉ STALO

  • Přišla jsi do obchodu a když jsi konečně našla nějaké hezké oblečení, tak tě v kabince, při pohledu do zrcadla, přešel nejen veškerý optimismus v to koupit si ten den něco hezkého, ale také radost vybírat dál?  
  • Měla jsi najednou pocit, že všechny ostatní ženy jsou daleko štíhlejší a na rozdíl o tebe, si najdou super oblečení?  
  • Nastoupila jsi do nové práce a kolegyně ti připadaly sebevědomé, atraktivní, pracovně více schopné, a ty jsi byla ve srovnání s nimi někde na chvostu? 
  • Přišla jsi na oslavu, všichni kolem se skvěle bavili o svých úspěších, skvělých dětech a rodinách a ty jsi zůstala radši většinou zticha, protože se ti zdála tvoje rodina v poměru k jejich nějaká bezvýznamná?
  • Byla jsi ve škole na třídní schůzce a učitelka vychválila kamarádku tvé dcery a o té tvé zmínila pár nemastných, neslaných slov?

Proč tomu tak je?

Celý život se učíme srovnávat a hodnotit a zajímáme se o to, co si o nás, nebo o naší rodině myslí druzí. A protože jsme jako lidi tvorové společenští, tak potřebujeme taky, alespoň čas od času, trochu toho uznání od okolí. 

Všechno to začíná už v našem dětství. Kolikrát jsme jako holčičky slyšely, že naše kamarádky, sourozenci, nebo spolužačky jsou hezčí, umí se skvěle chovat, lépe se učí, jsou šikovnější…

A ono se nám to postupně všechno vrylo do těch našich malých hlavinek a zůstalo to tam. V pubertě se přidalo poměřování krásy a úspěchů u kluků a v dospělosti to pokračovalo úspěchem v práci, skvělým partnerstvím, úžasnými dětmi a fajn domovem.

 

 

A tak se porovnáváme. Nejen samy mezi sebou, ale několik let i na sociálních sítích jako fb a Instagram, TikTok apod. A mnohé z nás, najednou tím sledováním druhých, přestávají vidět, jak jsou právě ony doopravdy krásné, jedinečné, neopakovatelné.

A jak z toho ven? 

  • Uvědom si co jsi do dnes dokázala, co jsi se naučila a jak žiješ?
  • Buď vděčná za vše, co máš a každý den za to děkuj.
  • Nevěř všemu, co vidíš, může to být jen naoko a skutečnost se tomu ani zdaleka nepodobá.
  • Uvědom si, že málokomu to vše spadlo do klína, že pro to musel mnohé udělat a zamysli se, co můžeš i ty udělat, aby ses měla stejně dobře, nebo dokonce lépe.
  • Začni se soustředit na sebe, na svou cestu, na to, co bys ty sama chtěla dokázat.

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (48.6 + 39.7) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru