Proč jsem se rozhodla pro koučink?

Před více jak deseti lety jsem ve svých těžkých životních situacích pochopila, že k uzdravení z fyzických nemocí a traumat pocházejících z těžkých životních situací, nepomůže jen lékař – ať to je praktický lékař, psycholog, operatér apod., ale že je nutné se na problémy podívat též z pohledu alternativního.
Proč jsem se rozhodla pro koučink?

Hledala jsem pomoc pro sebe nejprve u léčitelů a fyzioterapeutů, a následně i přes různé podpůrné psychologické metody, jsem se dostala i k návštěvám kartářek a jasnovidců. Vše začalo pomáhat, někdy sice jen krátkodobě, ale některé problémy zmizely jako mávnutím kouzelného proutku.

Načetla jsem velké množství knih pro svoji pomoc, a zároveň abych mohla pomáhat nejen sobě, ale i ostatním, jsem si udělala několik kurzů, které pracují hlavně s metodami přenášení různých energií apod. Všechny tyto metody jsem používala více než 10 let a za tu dobu jsem jejich prostřednictvím pomohla mnoha lidem.

Již více jak rok jsem cítila, že to prostě není vše, že to některým klientům pomáhá, ale některým ne. Že je sice pořád dost lidí, kteří různé terapie chtějí, což může možná znamenat i jejich pasivní přístup k problémům, ale že je mnoho klientů, kteří se potřebují i aktivně podílet na vyřešení.

Přemýšlela jsem, co s tím, a hledala na internetových stránkách formy pomoci, až jsem objevila koučování. Přečetla jsem si, co koučink doopravdy znamená a s čím je spjat. Abych mohla kvalitně a kvalifikovaně pracovat s touto formou, rozhodla jsem se absolvovat kurz koučinku. Někteří mě od toho odrazovali a říkali, že jsem zavedený terapeut a že přijdu o své klienty, ale já vím, že toto je další schůdek mé práce.

Co je to vlastně koučink?

Jednoduše řečeno, koučink je spolupráce mezi koučem a koučovaným, tedy klientem. Kouč podporuje koučovaného v jeho samostatném uvažování, rozhodování a jednání, a vhodnými otázkami, mu pomáhá určit si cíle a priority, a tím si lépe uvědomit a poznat svou realitu. Zároveň si tím klient rozšíří povědomí o dalších možnostech, určí si cíle a priority, zvolí si řešení a rozhodne se o dalším postupu ve kterém si následně sestaví realizační plán.

Koučování rovněž posiluje pocit odpovědnosti koučovaného za celkový výsledek koučování.

Kouč koučovanému neradí, jak se má v dané situaci zachovat, ale koučovaný s jeho pomocí objevuje vlastní řešení, za které se cítí odpovědný a zároveň jeho princip odpovědnosti vychází z možnosti volby vlastního rozhodnutí.

Proč praktikuji Celostní koučink?

Celostní koučink jsem si vybrala proto, že vidí člověka ze všech úhlů pohledu, a to je podstatou mé pomoci lidem. Když jsem pracovala jako celostní poradkyně, dívala jsem se na každého klienta z celkového pohledu a vím, že často nestačil jen úzký pohled, ale zásah byl na mnoha úrovních.

Co se týče celostního koučinku, tak to je trochu obdobné, jen s odlišným přístupem ke klientovi. Znamená to, že naprosto využívám klasické koučovací postupy, ale zároveň k nim i takové metody koučinku, které nevyčleňují jen některé oblasti, ale dívají se na klienta jako celek-z pohledu mysli, těla, duše, energie, a spirituality. Pracuji s maximálním potenciálem klienta, který ho podporuje a zároveň podněcuje jeho mozek k novým, inspirativním řešením, jež mu následovně mohou pomoci řešit obtížné situace v jeho životě.

Je v dnešní době důležité koučování?

Dnešní doba je velmi náročná a je vyvíjen stále větší a větší pracovní i soukromý tlak na člověka. Koučink je jedna z metod, jak pomoci člověku se v tomto světě tlaků zorientovat a uspět a nezbláznit se.

Já osobně mám „ odkoučováno“ jen několik desítek hodin s klienty, ale přesto jsem zaznamenala velmi dobré výsledky s metodami koučinku. Je pravdou, že jsem víc jak 10 let pracovala s lidmi v rámci celostního poradenství, takže mám určitou přípravu v tom, jak s lidmi jednat a jak ke každému přistupovat. Jelikož jsme každý jeden sám velký originál, tak je důležité brát v úvahu osobnost a potenciál každého z nás.

Myslím, že díky svému přístupu, skvělé schopnosti naladění se na člověka, mnoha možnostmi celostních metod, a v neposlední řadě použitím intuice a dobré pozornosti, dokáži vybrat ty nejlepší metody pro klienta, a tím dosahuji mimořádných výsledků i v této oblasti práce s lidmi.

Zpět na přehled

Nahoru