Musí být stres náš nepřítel?

Stres tady byl nějakým způsobem vždy. Obklopoval nás již v dávných dobách vzniku naší civilizace a doprovází nás dodnes. Rozdíl je v tom, že v obdobích, kdy si člověk potřeboval zajistit potravu např. skolením mamuta, mu pomohl uvolnit jeho adrenalin a tím dodat sílu k boji, nebo útěku. V dnešní době takový boj není potřeba, a tak se ze stresu stal pomalu, ale jistě náš zabiják číslo jedna.
Musí být stres náš nepřítel?

Stres je nedílnou součástí života většiny lidí

a to i těch, kteří se s ním naučili pracovat. Někdy ovládá náš čas, často je nám v pátách v práci, při plnění denních poviností, provází nás při nemocech, nebo existenčních problémech je prostě všude. Můžeme se na něho nějak tvářit, můžeme ho potlačovat, můžeme s ním bojovat, nebo se s ním můžeme naučit nějak žít. Může být také náš zarytý nepřítel, nebo....

Ho můžeme nějak změnit sami

Prvním krokem je vůbec si uvědomit, že jsem ve stresu. Připustit si, že se mi něco děje, že mám třeba fyzické, nebo psychické problémy, že už nějakou dobu nežiji plnohodnotný život, ale život plný nejen stresu, ale často i strachu.

Ne všichni jsme stejně odolní vůči stresu. Někdo má více životního optimismu, a tak zvládá s přehledem různá krizová období, prohry a neúspěchy. Někdo je více pesimistický, tím méně odolný vůči stresu, a ten se mu pak často  stává jeho každodenním chlebem.

 Všichni se ale nejprve potřebujeme zeptat sami sebe

  • Vyhovuje mi můj nynější životní styl?
  • Chci, aby stres byl součástí mého dalšího života?
  • Co chci ve svém životě místo stresu?

Až pokud se pořádně zamyslíme a odpovíme si na tyto otázky, pak s tím teprve můžeme něco udělat.

A teď, jestliže chceme nějak změnit náš život, nebo alespoň dnešní den plný stresu na plnohodnotný, plný štěstí, naděje, radosti a harmonie, tak tady je pár mých prověřených tipů:

  • Začátkem každého dne si představujte, jak je krásný a jak se Vám podařilo vše dobře i to, z čeho máte právě strach – čas zde nehraje roli
  • Uvědomte si plně přítomný okamžik a žijte tím, co právě teď děláte
  • Každá radostná přítomnost se nám mění v radostnou budoucnost
  • Nesoustřeďte se na špatnou minulost - tu stejně nelze změnit
  • Objevujte nové věci, nové lidi, stanovte si nové cíle
  • Plňte si své sny a plány, a dělejte práci jež vás naplňuje
  • Neobětujte život nikomu a ničemu, jen sami sobě
  • Začněte se mít rádi a uvědomte si to jako svou nejvyšší prioritu
  • A pokud už k vám dorazí jakákoliv černá myšlenka, uvědomte si ji a pak ji nechte odejít – představte si ji před sebou jako nějaký černý předmět, který se pohybuje směrem pryč od vás

Je jasné, že stres se naplno neodstraní z našich životů jen změnou myšlení, ale je nutné na tom každý den nějak pracovat.

Můžeme se přece radovat z každé příležitosti, která nás v životě potká, neboť, co my víme, co je vlastně pro nás to nejlepší. Často je ukryto šťastné poznání i za velmi špatnými věcmi, tak proč se tak moc stresovat.

Neobviňujme se za prohry, ale vězme, že pokud uděláme věci, jak nejlépe umíme, tak můžeme být v klidu, ať již dopadnou tak, či onak. Každý z nás potřebuje nějak růst a dojít k pocitu naplnění a štěstí.

 

 Tak na nic nečekejme a začněme s tím už dnes. Ať se nám všem daří. A pokud i přesto ne, tak se nebojme vyhledat včas pomoc jinde.

  

Zpět na přehled

Nahoru