Co jsou to hranice a jak nám mohou pomoci ve vztazích i v životě.

Hranice, které nás přímo obklopují, jsou fyzické a duševní. Fyzickými hranicemi je naše kůže, která je součástí našeho fyzického těla. Je nejen viditelná ale můžeme si na ni i sáhnout. Duševní hranice, naproti tomu, nejsou vidět a nemůžeme si je osahat. Dáváme je na vědomí svým slovem, nebo způsobem chování, a záleží jen na nás, jak dalece si je stanovíme.
Co jsou to hranice a jak nám mohou pomoci ve vztazích i v životě.

Své hranice poznáme podle toho,

že se už necítíme komfortně když po nás někdo něco chce, něco řekne, něco udělá, či neudělá. Pokud máme zdravé sebevědomí a jsme vyrovnaní, nemáme problém si své hranice stanovit. Pokud jsme ale lidé „bezhraniční“, necháme si mnohé líbit, necháme se ovládat a využívat, máme mnoho soucitu a lásky, ale bohužel hlavně k druhým apod., tak nemáme žádné hranice a dovolíme druhým...

Začíná to už v dětství,

ti hodní pěkně všechno spapají, jsou poslušní, časem už ani nemají svůj názor, nebo se ho bojí vyslovit, souhlasí se vším i s tím, co je jim nepříjemné. Kývnou na práci, kterou doopravdy nechtějí, zůstávají v ní i když jsou placeni pod svojí cenou. Často se trápí nejen v práci, ale i ve vztazích, a i když se rozhodnou něco změnit, často nakonec ustoupí, protože co by si o nich pomyslelo okolí, kdyby….

Abychom toto všechno nedopustili, nebo to alespoň změnili,

potřebujeme se naučit nejprve vlastní sebelásce.  Když se naučíme mít rádi sami sebe, tak si následně zvýšíme svou sebehodnotu a sebevědomí, a pak si lehce dokážeme stanovit vlastní hranice, což nám pomůže v tom, abychom se cítili lépe a abychom vzbuzovali jen respekt a lásku.

Sebeláska-je umění mít rád sám sebe za každých okolností.

Souvisí to se sebe-vědomím, což je vlastně uvědomění si sebe samých, svého „Já“ a toho, že jsme se sem narodilí jako jedinečná osobnost, nekopírovatelná, se svými osobnostními vlastnostmi, schopnostmi a talenty. Že už nikdo nikdy není a nebude naše věrná kopie. A tak si zasloužíme lásku, respekt, uznání a ocenění, a to v první řadě od sebe samých. Pak to pochopí i druzí, protože ti nás vnímají tak, jak se vnímáme sami.

 

Několik aspektů jak si zvýšit sebevědomí

Poznat víc sám sebe a pracovat na sobě

Začít si věřit a podporovat se

Znát svá nadání a uplatnit je v životě

Znát své hodnoty a pozitivně je rozvíjet

Pozitivně se přijímat a zbavit se strachů z nedokonalostí

Žít přítomností, od které se odvíjí budoucnost, neřešit dokola minulost

Přijmout své kvality, ale i případné nedostatky a pracovat na nich

Uvědomit si své úspěchy a cenit si jich

Eliminovat lidi kteří mě kritizují, nebo nedokáží pochválit a podpořit

Nebrat si nic osobně

Mít se opravdu rád a lásku si denně prokazovat

 

Těch věcí je samozřejmě daleko víc, můžete si vzít papír a tužku a sami si zkusit napsat co vás k tématu napadne.

 

Abychom mohli mít rádi sami sebe, zvýšili si své sebevědomí a dokázali si stanovit své hranice, je nutné nejprve dostatečně poznat sami sebe, své talenty, vše co nás baví, ale i to co nechceme a co nám již nevyhovuje. A v tom poznávání je ukryt prubířský kámen pro zvýšení naší sebelásky, sebehodnoty, sebevědomí a vytyčování našich osobních hranic.

 

Přeji nám všem hodně sebedůvěry, radosti a lásky. Pokud si nebudete vědět s čímkoliv sami rady,

 

jsem Vám k dispozici jako Vaše osobní koučka.

Zpět na přehled

Nahoru